De natuurlijke koolstofkringloop - de rol van plankton en vissen

http://nl.wikipedia.org/wiki/KoolstofkringloopDe natuurlijke koolstofkringloop is een prachtig voorbeeld van recycling door de natuur. De structurele opslag van CO2 op de oceaanbodem vormt een belangrijk onderdeel van deze natuurlijke kringloop. Klimaatwetenschappers bestuderen daarom hoe ze deze opslag kunnen beïnvloeden.

http://www.cedamar.org/CROZEXEen van de resultaten van het CROZEX onderzoek is dat het bemesten van de oceanen met ijzer een positief effect heeft op de hoeveelheid plankton, die verantwoordelijk is voor veel van de CO2 opname van de aarde.Tot voor kort dachten wetenschappers dat calciumcarbonaten en magnesiumcarbonaten op de oceaanbodems, verbindingen waar CO2 in ligt opgeslagen en waar kalksteen uit ontstaat, vrijwel uitsluitend uit de afgestorven resten van plankton bestonden. Uit een recent onderzoek gepubliceerd in Science blijkt dat vissen ook een aanzienlijke rol spelen in de absorptie van CO2.

http://pages.cs.wisc.edu/~wenger/images/bonaire2k/De totale hoeveelheid vis neemt af door milieuverontreiniging en overbevissing, dat heeft dus ook zijn invloed op de klimaatverandering.

Links

Geen opmerkingen:

Een reactie posten