De snelste acceleratie, in de natuur!

Met rakketten kunnen mensen aardige versnellingen bereiken, maar slechts kort geleden heeft men ontdekt welke versnellingen er in de natuur voorkomen.  Schimmelsporen zijn de snelste.Schimmels schieten hun sporen af met snelheden tot 180.000G. Dit is gemeten met een camera die 250.000 beeldjes per seconde vastlegt.

Uit het artikel in Intermediar: "... dat is 18.000 keer de versnelling die straatjagerpiloten nog net overleven. Sporen van de Ascomycota en Zygomycota groeien aan de uiteinden van met vloeistof gevulde steeltjes. Het hoge suikergehalte in de vloeistof trekt water aan. De druk neemt daardoor toe, totdat de sporen plotseling losscheuren en afgevuurd worden..."

Door deze druk is het mogelijk dat de sporen enkele centimeters tot enkele meters ver kunnen schieten. Op deze manier is het mogelijk dat de schimmels die op uitwerpselen groeien op verse vegetatie terecht komen, waar de dieren die de mest aanmaken, de nieuwe sporen kunnen opeten.

Op YouTube staat een leuk filmpje, met een leuk muziekstukje daarbij. http://nl.youtube.com/watch?v=Y4n0b5rMqE0

Het artikel in Intermediar over de Formule-1 Schimmel, verwijzend naar de onderzoekers en de Youtube film.

Een PDF afdruk van het originele artikel zoals gepubliceerd door de onderzoekers. journalpone0003237

Het originele onderzoek is te vinden op de site van PLoS: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0003237

Geen opmerkingen:

Een reactie posten