Colonoscopie: misschien toch niet zo fantastisch

Image © iStockphoto/Sebastian KaulitzkiColonoscopie is tegenwoordig een veel gebruikte techniek om vergroeingen, zoals kanker, in de darmen te vinden. Bij een colonoscopie wordt er met behulp van een buisje, met een camera en een lampje, een inspectie uitgevoerd van de darmen. Voor personen met een vergroeiing aan de linkerzijde, of de dikke darm, heeft het onderzoek met behulp van colonoscopie het aantal doden met 67% verminderd. Maar volgens een recent onderzoek in de 'Annals of Internal Medicine' heeft het geen enkel effect gehad op het aantal doden voor personen met kanker in de rechter, dieper gelegen, kant van de darmen.

Aangezien 55-60% van alle tumoren wel door deze techniek worden gevonden, blijkt de techniek nuttig te zijn. Echter het gebruik van de techniek is tot nu toe vooral gepromoot voor het vinden van tumoren in de rechterzijde van de darmen.

Uiteraard is er kritiek op het gepubliceerde onderzoek. Maar de conclusie is unaniem dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de effectiviteit van colonoscopie. Het lijkt er op dat er andere onderzoeksmethoden nodig zijn.

Links

Het onderzoek naar de effectiviteit
Reactie op het onderzoek
Uitleg van colonoscopie in het Nederlands (met link naar een folder)

[gallery link="file" orderby="ID"]

1 opmerking:

  1. Colonoscopie: misschien toch niet zo fantastisch...

    Colonoscopie is tegenwoordig een veel gebruikte techniek om vergroeingen, zoals kanker, in de darmen te vinden. Bij een colonoscopie wordt er met behulp van een buisje, met een camera en een lampje, een inspectie uitgevoerd van de darmen. Voor personen...

    BeantwoordenVerwijderen