Het verschil tussen verkoudheid en de griep

John CuneoIn de verenigde staten worden er elk jaar ongeveer 200.000 mensen in het ziekenhuis  opgenomen en overlijden er elk jaar 36.000 aan de griep. De griep pandemie in 1918 heeft tussen de 20 en 100 miljoen levens geist. Wat is hier nou de oplossing tegen? Veel mensen denken een vaccinatie. Maar daar zijn nogal wat vraagtekens bij te stellen.

Laten we beginnen bij het begin: wanneer is het de griep en wanneer ben je 'gewoon' verkouden?

Verkoudheid is de benaming van een aantal symptomen die veroorzaakt worden door een virus. Er zijn meer dan 200 verschillende virussen, meestal een variant van het adenovirus of het coronavirus.
De griep is een virus op zich, het virus heet officieel het influenzavirus.

De symptomen
Verkoudheid: lopende neus, verstopte neus, niezen en lage of geen koorts. Afhankelijke van het virus wat de symptomen veroorzaakt zijn bijkomende klachten: pijnlijke keel, hoesten, spierpijn, hoofdpijn, druipende neus en verminderde eetlust. De belangrijkste klachten komen vanaf de neus.
Griep: klachten zijn vooral rondom de longen, gewrichten en veroorzaakt longontsteking, ademhalingsmoeilijkheden en kan zelfs leiden tot de dood. De lijst met symptomen: Koorts (tot zeer hoog), hoofdpijn, vermoeidheid, droge hoest, pijnlijke keel, dichte neus, spierpijn en stijfheid.

Behandeling
De behandeling van een verkoudheid is redelijk eenvoudig. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de neus spoelen met zeewater/zout water al een zeer effectief middel is tegen verkoudheid.

De griep is echter een ziekte met meer gevaar, hiertegen kan je jezelf laten inenten. Neem contact op met je huisarts voor specifieke hulp en raad.

Links
Onderzoek neusspoeling met zeewater

Een verkoudheid volgen de NYT
De griep volgens de NYT
Artikel die de verschillen benoemd een voorstander lijkt te zijn van vaccinatie
De officiƫle RIVM site over Griep en Verkoudheid
Leuke, Engelstalig pagina's over een verkoudheid, inclusief meningen wat je wel/niet moet eten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten