De gezondheidseffecten van een natuurlijke suikervervanger zijn discutabel

De Stevia Rebaudiana bloemenHet blad van de steviaplant is zo’n dertig keer zoeter dan kristalsuiker. In gezuiverde vorm is de zoetstof uit de plant -stevioside- zelfs 300 keer zoeter. Er is dus maar een druppel extract nodig om een kopje koffie een heerlijk gesuikerde smaak te geven. Stevia is een natuurlijk product. Echter de discussies die in de VS worden aangewakkerd gaan erover of er wel voldoende onderzoek is verricht naar de mogelijke schadelijke effecten van dit product.
Wat is de rol van politiek en de jacht op meer geld? Het artikel van de Belgische professor op de site over Aspartaam geeft een mogelijke inschatting.
In de Europese Unie is stevia volledig van de markt verbannen. In Japan en Korea beheerst Stevia het grootste deel van de zoetstoffenmarkt. Landen zoals Paraguay, China en Maleisië verbouwen Stevia rebaudiana voor het gedroogde blad en de zuivere zoetstof stevioside. In Japan was het natuurlijke product jarenlang de enige toegelaten suikervervanger. Andere alternatieven voor suiker, zoals Aspartaam (oa. NutraSweet), Sacharine (Sweet’N Low) en sucralose (Splenda) zijn synthetische producten.

Links
Amerikaanse consumenten organisatie ageert tegen het beschikbaar komen
Artikel over Stevia op de site die waarschuwt tegen de gevaren van Aspartaam
Coca Cola en PepsiCo gaan gebruik maken, of doen dat al, van deze smaakversterkers
In Nederland zijn er in 2007 zelfs kamervragen gesteld over het onderwerp

1 opmerking:

  1. Ook de gezondheidseffecten van een natuurlijke suikervervanger zijn discutabel...

    Het blad van de steviaplant is zo’n dertig keer zoeter dan kristalsuiker. In gezuiverde vorm is de zoetstof uit de plant -stevioside- zelfs 300 keer zoeter. Er is dus maar een druppel extract nodig om een kopje koffie een heerlijk gesuikerde smaa...

    BeantwoordenVerwijderen