Mestkevers kijken ook naar de sterren en de maan

Niet alleen vogels, zeehonden en mensen gebruiken de maan en de sterren om te navigeren. Ook mestkevers doen dit.
Ze maken gebruik van de zon, de maan, en de hemels patronen om te bewegen langs rechte paden, weg van de intense concurrentie op de mesthoop. Zelfs op heldere maanloze nachten slagen veel kevers er nog steeds in zich te langs rechte paden te lopen.
Dit leidde bij een aantal onderzoekers tot de stelling dat mestkevers de sterrenhemel gebruiken voor oriëntatie, een prestatie die voor zover bekend, nog nooit wetenschappelijk aangetoond is. De onderzoekers hebben bewezen dat mestkevers hun mestballen langs rechte paden vervoeren  onder een sterrenhemel, dit niet meer kunnen onder een bewolkte omstandigheden.
In een planetarium konden de kevers zicht net zo goed orienteren als bij het rollen onder een volle sterrenhemel als wanneer alleen de Melkweg zichtbaar was.
Dit onderzoek is kennelijk de eerste overtuigende demonstratie van het gebruik zichtbare van de sterrenhemel voor oriëntatie door insecten en zorgt voor het eerste gedocumenteerde gebruik van de Melkweg voor oriëntatie in het dierenrijk.

Een leuk filmpje over de mestkevers, door een van de onderzoekers op een Ted Conference gehouden:


Het volledige onderzoeksrapport is te vinden via: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982212015072
of via de officiele link:  http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2012.12.034 maar uiteraard kan je ook 'gratis' het rapport bekijken op Google (en bedenken of je het de uitgaven waard vindt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten