Het grootste levende organisme

Het grootste levende organisme op aarde is de paddestoel, of schimmel beter gezegd. In 2003 heeft men in het noordoosten van de staat Oregon in de VS ontdekt dat een 'honingszwam' het grootste is.
Het grootste levende organisme is een paddestoel, en wel de honingzwam. In het latijns ook wel de 'Armillaria ostoyae' genoemd.

Het grootste exemplaar tot nu toe ontdekt is naar schatting 8500 jaar oud en lopen zijn wortels over een gebied van 10 vierkante kilometer door de bossen in Oregon, Verenigde Staten.

De grootte van de paddestoel is bepaald aan de hand van onderzoek van bomen met 'wortelrot' en andere verschijnselen die door de schimmel worden veroorzaakt. Van de schimmels in de rottende wortels heeft men DNA afgenomen om duidelijk te krijgen om welke schimmel het precies ging. Met eerder genoemde conclusie als resultaat.

Er is niet heel eenduidig hoe groot de schimmel/paddestoel nou echt is. Verschillende artikelen noemen bovenstaande getal, maar ook wordt een ouderdom tussen de 2000 en 8500 jaar genoemd.

Hierbij de artikelen die melding maken van deze zwam.

Sorry als een zwam geen paddestoel is, dat is niet mijn kennisgebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten